Ibland behöver man besöka en vårdcentral. Det kan vara när du har ont i halsen, har en infektion eller inte mår bra psykiskt. Innan besöket på vårdcentralen är det vanligt att googla på symptom och möjliga diagnoser. Men vilka är de mest sökta diagnoserna på nätet?
Bor du i Göteborg och känner dig krasslig? Då kan du besöka Din Klinik som du kan läsa mer om här på: https://www.dinklinik.se/. Där finns både drop in och få vård online genom en app.
De symptom och sjukdomar googlar vi mest på
I och med att saker sparas på nätet finns det gott om data på vad vi googlar för nåt. Inte minst när det kommer till symptom och sjukdomar, som vi gärna googlar på när vi är oroliga för att vi drabbats. I en artikel i Expressen går det att läsa om hur vi mest söker på magsjuka, halsfluss och urinvägsinfektion på 1177 Vårdguiden. Det är med andra ord vardagsproblem som oroar och engagerar, inte svårare sjukdomar. Cancer är till exempel inte alls lika vanligt att googla. Fler vanliga sökningar på samma sajt är ont i magen, vattkoppor, lunginflammation, feber, förkylning, hemorrojder och pollenallergi. Många googlar alltså sina symptom innan de går till vårdcentralen, och på det stora hela är det positivt eftersom det ger en förförståelse för läkarens tänk och arbete när man väl är på sjukhuset. Ibland kan det dock vara felaktig information och då måste läkare och sjuksköterskor lägga ner tid på att visa att det inte stämmer, vilket nog kan vara frustrerande.
Vanliga sökfrågor inom hälsa
Andra vanliga hälsofrågor som googlats, listas bland annat i Metro – och dessa är: hur många kalorier ska jag äta per dag, när har man ägglossning, hur smittar magsjuka, vad är normalt blodtryck, när man kan göra graviditetstest, hur länge smittar förkylning, när kan man bli gravid, hur smittar vattkoppor och hur länge smittar halsfluss. Många söker även på borrelia, influensa, fibromyalgi, klamydia, diabetes, artros, psoriasis, IBS och herpes.
Nu är det februari, och denna månad kallas vabruari av en anledning. Läs mer här om hur du håller barnen friskare och hur du undviker smitta när du behöver vara hemma med sjukt barn.