Massagens hemliga fördelar

Är du en av alla som älskar massage? Det är inte så konstigt, massage är både välgörande och skönt att få. Men exakt vad är dess hemliga fördelar?

Om du bor i huvudstaden och verkligen vill få till en stund av avkoppling och lugn är det bara att googla på ”massage i Stockholm” för att hitta rätt, hitta tid och hitta lugnet. Perfekt en stressig torsdag, onsdag eller varför inte en fredag för att komma i stämning inför helgen?

Fördelar med massage

Det finns en hel del bra saker med massage, förutom det som alla redan vet – att det är underbart skönt och lämnar en varm känsla i hela kroppen. Dessa saker går det att läsa om i denna artikel och är bland andra:

  • Massage påverkar ditt mående och har visat sig särskilt användbart mot depression och andra besvär som har med psyket att göra. Det kanske inte tar bort en depression men det kan lindra symptomen.
  • Massage verkar även kunna lindra, eller snabba på, en trög mage. Har du förstoppning kan du alltså i kombination med medicin få igång magen med massage hos en professionell.
  • Spänningshuvudvärk är vanligt och beror ofta på spänningar i nacke och axlar. Backmassage kan både förebygga och lindra massage och patienter med migrän får ibland rekommendationen av sin läkare att använda massage som ett komplement till medicin.
  • Beröringsmassage kan både minska stress och dämpa känslor av ångest. Inför tentor kan det med andra ord vara bra med massage för att få mindre spända muskler och lägre nivåer av stresshormonet kortisol.

 

Beröring är viktigare än vi tror

I Göteborgs-Posten går det att läsa om hur massage även frigör oxytocin, ett riktigt må-bra-hormon som vi behöver. Det är alltså så att beröring är så viktigt, ett så grundläggande behov så att det för små barn är livsavgörande. Men det har även stor betydelse genom hela livet och bristande beröring kan ge bestående beteenderubbningar och fysiologiska förändringar. Massage kan inverka positivt på allt från smärta till självbild, oro och interaktionsförmåga.

Att daglig massage även gör demenssjuka piggare och på bättre humör visar en rapport av SBU Alert (enhet inom Statens beredning för medicinsk utvärdering) – Göteborgs-Posten

En demenssjuk person känner ofta stark oro och ångest, massagen minskar oro och förbättrar omvärldsuppfattningen. De dementa som i studier fått massage under ett visst tidsspann har känt sig mer alerta, intresserade av sociala kontakter, mindre deprimerade och ångestfyllda, än de som inte fått det i samma studie. Dessutom verkar det som om det visuella kortminnet och långtidsminnet förbättrades, liksom det verbala långtidsminnet.

Passande nog har nu Farsta i Stockholm snart ett äldreboende med både spa och massage, perfekt för de som vill må bättre och njuta på ålderns höst. I stället för ett syrum eller slöjdsal så har företaget valt att sätta fokus på välbefinnande med träning i gym, spa och varma bad. Man räknar nu med inflytt våren 2021. Mer om det här.