Kan man yoga med halsfluss?

Är det okej att köra yoga när du är sjuk? Det är något som många frågar sig. Särskilt när du utvecklat en bra yogarutin kan det kännas surt att höra upp med den i flera veckor bara för att du blivit förkyld. Så hur och när kan du träna när du blivit sjuk?

Det allra viktigaste du kan göra är att lyssna på din kropp. Är du lite snorig och har ont i halsen men känner dig i fin form i övrigt går det bra att yoga. Dock finns en risk för att utveckla hjärtmuskelinflammation även vid lindrigare förkylningar och därför är det bra att välja en avslappnande rutin till dess att du tillfrisknat. Har du däremot feber eller känner dig matt och svag bör du stanna kvar i sängen eller på soffan till dess att du är feberfri. Har du ont i halsen men inga övriga symtom kan det röra sig om halsfluss. Besök doktor.se/fakta-rad/halsfluss/ för tips om hur du behandlar och lindrar halsfluss.

Tänk på att även vid halsfluss finns risk att utveckla hjärtmuskelinflammation så därför är det viktigt att du tar det lugnt i början av sjukdomen. Vila de första tre dagarna, sedan kan du se hur du känner dig och göra några lättare pass.

Vilken yoga kan jag göra om jag är sjuk?

Har du sjukdomssymtom ska du undvika aktiviteter som gör dig andfådd. Det gör yoga till ett bra träningsalternativ eftersom det finns många rutiner som fokuserar just på avslappning eller stretching. När du är sjuk är det också ett bra tillfälle att träna på poser som du tycker är svåra att hålla – eftersom det är viktigare att du tar det lugnt än att du följer ett visst program kan du medvetet välja att fokusera på teknikförbättring. MåBra har tips på nybörjarövningar som också passar bra för den erfarne som vill slappna av och ta det lite lugnt.