Därför är sömnen viktig

För att din hjärna och din kropp ska kunna återhämta sig och bearbeta dagens intryck är det viktigt att du sover ordentligt. När du sover varvar din kropp ner, ditt blodtryck sjunker, kroppstemperaturen och pulsen går ner, musklerna slappnar av och dina andetag blir färre. I vissa delar av din hjärna minskar aktiviteten. Under sömnen bearbetas nya intryck och ny kunskap och dina minnen lagras.

”Det är okej att sova en stund på dagen, speciellt om man har sovit dåligt på natten innan, men se till att det är en kort power nap på 15-20 minuter. Sover du för länge har du mindre djupsömn nästa natt och får inte ut lika mycket hälsoeffekter av just den sömnfasen”

säger sömnforskaren Christian Benedict i en artikel i SvD.

Välja rätt säng

sängAtt välja rätt säng är viktigt för att sova skönt. Olika sängar påverkar din kropp på olika sätt. Hos sängmärken som Tempur finns ett brett utbud så att du kan hitta en säng som passar just dig. Om du lever ett aktivt liv är det extra viktigt för din kropp att kunna återhämta sig ordentligt. Att lägga tid och pengar på att hitta rätt säng är en bra investering. Du ska kunna sova ostört hela natten. Det finns kontinentalsängar, enkla ramsängar och ställbara sängar. Efter träning kan en ställbar säng vara bra eftersom du kan ändra sängens läge så att kroppen kan återhämta sig på ett bra sätt.

Sömnbehovet är individuellt

En bra sömn är viktig för alla. Under sömnen bildas viktiga hormoner och kroppens immunsystem aktiveras. Hur mycket sömn man behöver är individuellt. Vuxna brukar behöva sova sex till nio timmar per dygn.