Argument för bikram yoga

Bikram yoga är en form av yoga vars skapare, Bikram Choudhury, tyckte att vanlig yoga inte var tillräckligt effektiv träning. Så han gjorde den hårdare. Ironiskt nog blev hans yoga dessutom mer skonsam än traditionell yoga. Jag ska förklara hur det här hänger ihop.

Inom bikram yoga finns 24 positioner och två stycken andningsövningar. Dessa ska utföras i ett rum med en temperatur på 40 grader, och hög luftfuktighet. Det här innebär att man svettas hiskeliga mängder. Men det har också flera fördelar. För det första mjukar värmen och luftfuktigheten upp lederna, så att yogan blir ännu mer skonsam för kroppen. Svettningen rensar också ut olika slaggprodukter ur kroppen. Andra positiva hälsoeffekter av bikram yoga är:

  • Tåligare immunförsvar.
  • Mindre stress.
  • Ökad blodcirkulation.

Om man är gravid eller väldigt känslig för värme och/eller hög luftfuktighet så bör man kanske inte prova på bikram yoga. Annars är det en motionsform som passar för i stort sett alla åldrar, och för både otränade och vältränade. Övningarna inom bikram yoga har utvecklats i samråd med läkare och sjukgymnaster, vilket är ännu en anledning till att den är mer skonsam än traditionell yoga.

Man som tränar bikram yoga

Att ersätta vätskan man svettas ut

Under ett bikram-pass så kommer man att svettas en hel del. Det är liksom halva syftet. Det är viktigt att ersätta den vätska man förlorar, och därför bör man dricka mycket, innan, under och efter passet. Vanligt vatten duger inte, eftersom man även måste ersätta andra ämnen som kroppen förlorar genom svettning.

Resorb är för amatörer. Det innehåller en massa konstiga ämnen, som inte är bra för kroppen enligt de indiska renhetslagarna som yogan baseras på. Eller nåt. Drick inte resorb om du håller på med bikram yoga.

En del säger att den japanska sportdrycken Pocari Sweat är den allra bästa ersättningen för den vätska man svettas ut under ett bikram yoga-pass, men jag har själv inte provat. Den ska tydligen gå att köpa som pulver i Japan, och kanske även på andra håll i Asien. Så har du nån bekant som ska åka dit kan du kanske be honom eller henne att köpa med sig några påsar.

Min personliga favorit är kokosvatten. Det är en vätska som kan tappas ur omogna kokosnötter. Precis som många sportdrycker så innehåller kokosvattnet mineraler och andra spårämnen som man svettas ut under passet. Naturens svar på pocari sweat, helt enkelt. Är man hård så dricker man naturellt kokosvatten, för det är inte särskilt gott. Numera finns det dock även smaksatt kokosvatten, med goda fruktsmaker.