Att hitta sitt inre djup

Att hitta sitt inre djup, och balans i kroppen är inte alltid lätt. Det är mycket runt omkring oss som stressar och man får lätt svårt att slappna av. Just därför kommer den här texten att handla om hur man tar sig ur stressen, genom att använda sig av tre klassiska metoder: att lyssna på kroppen, att dricka te och att börja med yoga. Men först ska vi fokusera på hur man vet att man är stressad.

Det kan vara jobbet eller privata relationer som gör att man stressar, och den stressen kan ta sig ut i många olika fall. I vår tid är vid mer stressade än någonsin och det är viktigt att försöka lyssna på kroppen. Kroppen säger nämligen till när den är stressad, och när den behöver pysslas om. Det är däremot inte allt lätt att känna igen symptomen, eftersom man kan tro att det bara är vardagsproblem. Här är några symptom som visar att du är stressad, och skulle behöva leta fram ditt inre lugn:

  • Magen. Magen styr vår kropp mer än vad man tror, och både övriga kroppen och psyket påverkas när magen mår dåligt. När vi är stressade skriker magen, och detta i form av att den svullnar upp, att du får magknip eller kanske blir du förstoppad.
  • Yrsel. När man är stressad är det lätt att man känner yrsel och illamående, detta är någonting som kan komma när som helst – när du ställer dig upp, eller när du vaknar. Men det kan också komma när du bara går på staden.
  • Huvudvärk och trötthet. Om man känner sig extremt trött, trots att man har sovit hela nätterna kan det bero på stress. Man kan också uppleva en väldig huvudvärk, vilket så klart påvekar hur man mår om dagarna.

Men hur gör man då, för att komma ifrån stressen? Det är självklart svårt – men det går! Viktigaste är som sagt att lyssna på kroppen. Känner den åt dig att ta det lugnt? Men ta det lugnt då! Säger den åt dig att andas, ta ett steg tillbaka och andas. Det är viktigt.

Här är två andra byggstenar som tar dig dit:

  •  Te! Att te är bra för kroppen har vi vetat ganska länge, men trots det används det ändå inte lika flitigt. Grönt te är extra bra, speciellt på kvällen när man behöver koppla bort arbetsdagen och känna ro. Grönt te är även bra för immunförsvaret, och hjälper till att hålla dig frisk. I en artikel här står det om hur te till exempel minskar risken för stroke.
  • Yogan. Det är otroligt skönt för själen att slappna av och njuta av de rörelser och den styrka vilket yogan innebär. Man måste inte heller bara köra bikram, utan kan fokusera på vanlig yoga om man tycker det är jobbigt med värmen. Det viktigaste är att låta tankarna lägga sig, så att man får en inre ro.

Dessa två, regelbundet varje vecka – kommer att hjälpa mot stressen, och ge dig kraft att orka vardagen.