Förläng livet med rätt kost

För att leva längre måste vi äta bra mat. Studier visar att de som äter enligt Livsmedelsverkets kostråd har mindre risk att drabbas av dödliga sjukdomar.

1153256-vegetable-shopping

I ett tidigare inlägg skriver vi om vad man ska göra för att kroppen ska må bra och vi går då bland annat in på att äta rätt kost.

”Det räcker dock inte bara med att träna för att må så pass bra som man kan, man måste också äta rätt. En ordentlig kost gör att man orkar.” Läs mer.

Lev längre med rätt kost

Och detta stämmer verkligen för äter man enligt Livsmedelsverkets kostråd lever man faktiskt längre. Enligt Sydsvenskan och en ny studie från Lunds universitet märks skillnaden främst bland män. När man jämförde de män som åt enligt Livsmedelsverkets kostråd med den grupp som åt sämst, visade de sig att de män som åt bra så mycket som halverade sin risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom löpte de 18 procent mindre risk att dö i cancer.

Mindre skillnad hos kvinnor

För kvinnorna fanns även en hel del skillnad även om de inte var lika stora. De kvinnor som åt enligt Livsmedelsverkets kostråd hade 14 procent lägre risk att dö i olika sjukdomar, när man jämförde med de som åt sämst. Att kvinnorna hade en lite mindre skillnad tror man beror på att kvinnor i allmänhet äter bättre än vad männen gör.

Livsmedelsverkets kostråd

Livsmedelsverkets kostråd går ut på att man bland annat ska äta minst 500 gram frukt och grönt per dag. Dessutom bör man äta fisk minst tre gånger i veckan och använda olja eller flytande margarin i matlagningen. Ytterligare något som man bör göra enligt kostråden är att välja fullkorn när man äter gryn, pasta, ris, flingor och bröd.