Inget skydd vid skönhetsoperation

Allt fler väljer att genomgå någon form av skönhetsoperation eller behandling. Men det många inte tänker på är att de inte har något skydd enligt lag. Det är nämligen tillåtet för vem som helst att till exempel injicera botox och går det fel har kunden ingen talan.

3093784-judge-s-gavel

För ett tag sedan föreslog Socialstyrelsen att det endast var sjukvårdspersonal som skulle få utföra skönhetsoperationer och ge injektioner med exempelvis botox. Detta var för att öka patientsäkerheten. Nu står det dock klart att den som gör en skönhetsoperation förblir utan skydd eftersom förslaget kräver ytterligare utredning. Med detta förslag skulle patienter få en möjlighet att anmäla brister och ha rätt att få ersättning när de drabbats av vårdskador.

Se till att personalen är legitimerad

Den som genomgår en skönhetsoperation eller får injektioner, tar alltså fortfarande en viss risk eftersom det i princip inte finns något skydd enligt lag. Vad man dock kan göra är att vara extra uppmärksam och verkligen läsa på om den klinik man ska göra skönhetsoperationen på. Exempelvis har många kliniker personal som faktiskt är legitimerad sjukvårdspersonal och alla dessa kliniker brukar skriva ut detta på sin hemsida. Exempelvis kan man läsa hos http://narvaderma.se/ att de har legitimerad personal med många år i branschen.

Sverige efter i Europa

Sverige är ett utav få länder i Europa där faktiskt vem som helst kan ge sina kunder botox-sprutor och den som är någon form av läkare, även om det exempelvis handlar om en psykiater, kan även utföra plastikkirurgi, rapporterar Dagens Nyheter.

”Tyvärr släpar lagstiftningen efter här. Konsumenttjänstlagen reglerar bara arbete på lösa saker. Det innebär att din bil är mer skyddad än din kropp.” Läs mer.