Jag mår bra!

Att må bra. Det är väl egentligen det livet går ut på om man ska dra det till sin yttersta spets, inte sant? Att må bra innefattar så mycket, det handlar om vår psykiska såväl som vår fysiska hälsa, att vi lever ett liv vi trivs med, där vi har vänner vi tycker om att umgås med, en familj att älska, ett tillfredsställande arbete, roliga hobbys och mycket annat. Det innefattar också att äta bra och motionera, eftersom våra kroppar är skapade på ett sätt där vi mår som bäst om vi gör just de sakerna.Lastbil som levererar matkassar

Om vi börjar med vad vi stoppar i oss. Man brukar säga ”du är vad du äter”, och det stämmer faktiskt väldigt bra och är dessutom ganska logiskt. Om vi bara trycker i oss snabbmat, socker och snabba kolhydrater kommer vår kropp inte att må så bra, varken på in- eller utsidan. På samma sätt är en nyttig kost av stor betydelse för att vi och vår kropp ska må bra och komma så nära sin fulla potential som det är möjligt. Vad är då en nyttig kost? Om detta tvista de lärde. För ett tiotal år sedan skulle man antagligen svarat att man ska äta enligt tallriksmodellen, med en del potatis/pasta/ris eller liknande, en del grönsaker och rotfrukter och så en, lite mindre, del kött/fisk/ägg/baljväxter. Idag däremot kan du få höra helt andra åsikter, alltifrån att du ska skippa alla kolhydrater helt men äta så mycket fett du bara kan á la LCHF till ett något mer balanserat ”dra ner på kolhydraterna men uteslut dem inte helt utan välj nyttigare alternativ såsom bulgur och quinoa” (även kallat GI-metoden). Vi vill inte förespråka vare sig det ena eller det andra, utan det är upp till var och en att avgöra hur man vill äta. För många handlar det dock om att man inte tycker att man har tid att först planera måltider, sedan handla och till sist tillaga maten, utan det är både snabbare och enklare att ringa hem en pizza. Vad man kan göra då är att registrera sig för att få en matkasse levererad hem varje eller varannan vecka. Det finns flera olika alternativ att välja mellan, alltifrån barnvänliga matkassar till GI-boxar för fyra veckor.

Träning för kropp och själ

När det gäller träning gäller i princip samma sak som med maten: använd ditt omdöme och ägna dig åt något du tycker är roligt. Tycker du att det är tråkigt är chansen liten att du kommer att fortsätta träna. Hellre en enklare form av träning än ingen alls! Några förslag på vad du kan göra är…

 

  • Bikramyoga, såklart. Att svettas i 40 graders hetta medan du utför olika yogapositioner är härligare än det låter – inte minst duschen efteråt!
  • Cykla. Det här är en motionsform som bäst utförs under vår, sommar och höst, och som är perfekt då du får frisk luft och rejäl motion i samma veva! Vintertid kan du cykla inomhus på en så kallad motionscykel.
  • Rida. Att rida är verkligen en underskattad motionsform, och något som många ser som ”en gullig hobby för småtjejer”. Det är dags att omvärdera den synen – ridning kräver mycket styrka och ger en otrolig motion! Se bara på vältränade hästtjejer som Tyra Sjöstedt och Malin Baryard.