Råd bot på sömnproblem

Sömnproblem och stress är något som många, många svenskar lider av. Det är i princip ett samhällsproblem som är svårt att få grepp om och många lider dagligen av det. Det kan dessvärre vara svårt att få bukt på, men som tur är finns det de saker man kan göra för att underlätta sina problem.

Att lida av problem så som insomningssvårigheter och stressrelaterade symptom är aldrig roligt. Faktum är att det är ett av vårt samhälles stora problem, och än finns det inga tecken på att det kommer förändras. Det är något som ofta leder till en sämre livskvalitet och i många fall måste de som lider av det söka hjälp inom vården, något som är helt rätt att göra. Har man kraftiga problem som har pågått under en längre period så ska man kontakta någon för att få hjälp även om man själv kan känna sig löjlig. Man kan tänka saker som att det ju bara handlar om sömnproblem. Det är dock inget som man ska förminska utan det bör tas på största allvar. Innan man tar kontakt med en läkare finns det dock en poäng i att försöka förstå själv vad det beror på att man inte kan somna. Ibland behövs det inte mer än några enkla knep för att bli av med sina sömnsvårigheter, om man har tur. Bikramyoga är nog som ni förstår ett bra knep för att kunna slappna av på kvällarna, men låt oss ta upp några exempel som är mer baserade i hemmet och sovrummet.

  • Ha en skön säng. Det låter kanske inte som något som spelar så stor roll, men det påverkar absolut insomningen såväl som sömnen i sig. Har man kontinentalsängar från Klubbkompis hemma somnar man lättare än på en gammal hård madrass på golvet. Svårare än så är det inte!
  • Man kan längta till sin säng om man har en som är väldigt skön, men det man ska tänka på är att inte gå och lägga sig utan att verkligen vara sömnig. Då är det inte så konstigt att det slutar med timmar av stirrande i taket och bytande av sida på kudden för att få fram den som är kall. Istället bör man stanna uppe för att bli trött, även om man känner sig stressad över att timmarna tickar iväg. Visst är det bra att vila, men ofta skapar det bara mer stress än avslappning att ligga vaken och lyssna på en klocka som tickar.
  • Undvik att dricka kaffe, te eller läsk cirka sex timmar innan det är dags för att lägga sig. Dryckerna innehåller alla koffein, och ibland mycket socker, och gör det svårare för en att varva ner och koppla av.
  • Undvik att jobba, titta på TV eller liknande i sängen. Den är till för att sovas i, och börjar man förknippa den med massa andra saker kan det vara svårt att få ro i den när man lägger sig. Istället tror kroppen att det är dags att ta itu med tråkiga mail eller liknande och stressar därför upp sig.
  • Försök att få så mycket ljus som möjligt under dagen, i synnerhet när det är morgon. Det är svårt på vintern, men man måste försöka ta tag på det lilla ljus som finns. Kroppen mår nämligen bättre både på dagen och natten då.

Mer tips och information om sömnsvårigheter hittar man på Vårdguiden, på vardguiden.se.