Rätt kost för yogis

Att yoga och råkost från exempelvis rawfoodshop går ihop är säkert ingen nyhet för den invigde, men vad ska man äta exakt? Det är lite olika, beroende på vad man tycker om men också vad som känns bra för ens egen kropp och hälsa givetvis.

Yoga två kvinnorI tidningen Hälsa och Fitness finns tipsen som handlar om hur du äter som en riktig Yogi. Enligt artikeln så innebär ”att äta yogiskt” att äta en välbalanserad kost som bidrar både till god hälsa men även till viktminskning, om man har ett behov och en vilja att göra en sådan naturligtvis. De tre mest handfasta råden att följa är att:

  • Välja mat i sin naturliga form – gärna färsk frukt, rå eller lätt ångade grönsaker, linser, fullkorn, nötter och frön
  • Skippa mat som är processad – som påverkar dina energinivåer, gör dig trött och seg och till och med kan leda till att du ökar i din vikt. Exempelvis är saker att undvika vitt mjöl, vitt socker och hämtmat med mycket salt i sig
  • Om du vill söta, söta naturligt med honung och lönnsirap
  • Dra ner på koffeinet eftersom detta kan orsaka blodsockerdipp och orsaka sötsug
  • Minska på rött kött och animaliska produkter
  • Ät inte för mycket utan ät lagom, ät tills du är mätt till 80 procent och vänta för att se om du verkligen behöver mer för att känna dig mätt, mättnaden kan komma efter ett tag
  • Undvik läsk, stekt mat, vitt bröd, förpackade juicer, saltrika livsmedel

KycklingsandwichJa, det viktigare än vad man kanske tror att faktiskt äta rätt, särskilt om man tränar något så uttröttande som yoga. I Iform kan en läsa nyheten att man måste äta lika rätt på sina återhämtningsdagar som under de dagar man faktiskt tränat. Eftersom kroppen återhämtar sig under dessa dagar är det extra viktigt att tänka på att man ska få i sig just allt det som man behöver. Ät mycket frukt, gärna ingefära i maten, mycket nötter och varför inte mättande grekisk yoghurt till frukost? Äggröra är perfekt till lunch med sallad på kål till, dessutom kanske ett rågbröd med rökt makrill passar som handen i handsken för att fördjupa mättnaden? Det är bara att prova sig fram för att hitta det som man verkligen tycker om och det som ger en mest energi att orka sig igenom dagen.

Yoga går ofta hem hos framgångsrika personer – varför?

För att få lite inspiration angående yoga är det alltid kul att läsa om vilka framgångsrika personer som utövar yoga på en daglig basis. En sådan kan en få reda på mer om i Dagens Industri, där intervjuas nämligen Sara Jansson, som varit med i dataspelsutvecklaren Dice allra största produktioner Mirror’s Edge och gillar att både yoga och simma samt löpa på sin fritid. Förmodligen är yoga så populärt bland framgångsrika människor i näringslivet för att det stressar ner kroppen, får en på plats i nuet och gör så att man kan koppla bort jobbet för en stund och bara ägna sig åt sin egen hälsa, sitt eget välmående och sin egen kropp. I detta ingår det givetvis att äta rätt, för att yoga ska kunna bli så verkande och helande som möjligt.