Res bort från utbrändheten

Har det varit en tung höst? Ett hårt år? Kanske behöver du komma ner i varv, andas in lugn inför nästa år. Många är det som blir utbrända under denna tid på året, eller snarare har stressen byggts upp under en tid och när mörkret kommer och dagarna känns väldigt långa, bryter den ut. Försök ta julen att komma ner i varv – kanske ska du åka iväg på en resa?

Att bli utbränd är ingenting ovanligt, vilket många verkar tro. Det är snarare någonting som kan hända 423157-painful-headachevem som helst, om hen inte lyssnar på kroppen. En person som drabbades var Miacel Hedman, som fick en hjärtinfarkt på grund av utbrändhet. Nu rehabiliteras han i Spanien. I en artikel från Svenska Dagbladets skriver man om hur en resa kan göra skillnad för en stressad själv. I artikeln förklarar Fredrik Bengtsson, en man som driver ett rehabiliteringscenter i Spanien, Haga Livscenter, att det är jobbar med främst utbrända chefer eftersom det ofta då påverkar personalen i nästa led. Att de valt att åka till Spanien förklarar sig bland annat i att personen bör lyftas från sitt sammanhang – och få en nystart. Det är det som är den viktigaste biten, och om du själv inte har möjlighet att vara på ett center för att återhämta dig – eller om du kanske inte behöver (än) bör du i alla fall ta dig till en plats skild från ditt vanliga liv som endast bringar lugn. Om du är väldigt stressad så kan ditt blodtryck vara påverkat. Bäst är det att kolla detta hos en läkare, och om det är så kan det vara bra om du tar med dig stödstrumpor i fall du ska flyga. Du hittar stödstrumpor från Stödstrumpor.se och här kan du läsa om varför det är viktigt.

Om du känner att du riskerar att bli ordentligt sjuk bör du snarast kontakta läkare för att få hjälp, symptom hittar du här. Prata även med ditt arbete och visa på hur jobbigt det är just nu, att du inte orkar ta på dig mer. Oftast får en förståelse från chefer, och om de inte förstår kanske du måste ta hjälp av någon utifrån. Andra bra tips på hur du kan komma över stressen är att träna regelbundet, kör mycket yoga och försök ta en promenad varje dag. Frisk luft gör mer än många tror, även om det är mörkt och kallt ute.