Testa dig hemma

Det är nog få som tycker om att gå till doktorn när man misstänker att man lider av någon åkomma. Speciellt när det inte handlar om ett vanligt förkylningsvirus eller liknande, utan snarare när det kommer till att kolla att sin intima hälsa står rätt till när man till exempel misstänker att man drabbats av en könssjukdom – men som tur är finns många tester inom detta område att beställa hem och göra i avskildhet hemma.

5878567-dental-equipment-close-up-on-surgery-tableMånga som misstänker sig ha drabbats av en könssjukdom tycker att det är jobbigt att ta kontakt med läkare för att kontrollera om sin misstanke faktiskt stämmer. Som tur är behöver man inte göra detta längre. Idag finns nämligen en uppsjö av olika tester som man kan få hem direkt till dörren och sedan göra i avskildhet hemma för att sedan skicka iväg för provsvar. Anonymare och mer bekvämt. Vill man till exempel se om man har klamydia, som är en dold könssjukdom som ofta inte ens har symptom, går det bra att beställa klamydiatest som skickas hem. På så vis slipper man uppsöka läkare och slipper också onödigt långa väntetider som lätt blir inom vården. Och det är inte bara klamydiatester man kan beställa hem idag. Enligt Dagens Industri finns även:

  • Faderskapstest
  • Test för att se om man har anlag för diabetes eller för övervikt
  • Glutenintoleranstest
  • Sina kolesterolhalter

Hälsotester online

Det finns också en rad olika, mer eller mindre, vetenskapliga tester i form av frågeformulär som man kan ta på nätet. Till exempel nu allra senaste skrev Expressen om hur man hos dem till exempel kan testa om man är i riskzonen för njursvikt. Likaså finns en rad andra tidningar och magasin som erbjuder olika sorters hälsokoller online. Men ska man göra sådana ska man också komma ihåg att tänka kritiskt – bara för att något står i en tidning behöver det inte vara sant. Man bör också akta sig för att hitta sjukdomar och symptom som inte finns, det är lätt att känna igen sig och tro att man har allt när det finns en lista med olika symptom listade, men det stämmer ofta inte. Och är man verkligt orolig bör man alltid kontakta en läkare, vilket man kan hitta hos Vårdguiden.