Hantera stressen tidigt

stress, hälsaAllt fler är idag stressade och för att undvika att stressen leder till utmattningssyndrom är det viktigt att hantera stressen, gärna i ett tidigt stadie. Det handlar om att lyssna på sig själv och kroppens signaler, vila mycket och vara hälsosamt aktiv. 

Stress är vanligt och det drabbar alla i livet någon gång. Många slår stressen till hårt mot, och andra mindre. Oavsett vilken typ av person man är så är det bra att ta tag stressen direkt, för att det inte ska utvecklas till något ohälsosamt. Bland annat så är stressförebyggande träning något många bör ägna sig åt.

Vad gör oss stressade?

Det är såklart väldigt olika vad som orsakar stress det finns också många olika vägar som kan lösa problemet med stress, skriver Dagens Nyheter. Det är inte stressen i sig som är farlig, det är en överlevnadsmekanism som finns hos människan. Men det är när stressen kommer allt för ofta och under långa perioder som den skadar oss. Har man otur leder det till utmattningssyndrom, vilket kan ta tid att komma tillbaka från. Därför är det viktigt att hantera stressen tidigt.

Vad kan man göra?

Det finns olika sätt att upptäcka att man är stressad, men det vanligaste är att man blir trött och inte mår bra överlag. För att ta sig ur svackan är det viktigt att man börjar säga nej till saker och inte tar på sig för mycket, planerar sina dagar noga, vilar, motionerar, sover ordentligt och gör saker som får en att slappna av. Alkoholen bör man skippa om man känner sig stressad, det är inte en långsiktig lösning till stresskänslor.

”Att ha många saker som ska göras samtidigt kan öka stressen ännu mer. Då gäller det att planera i vilken ordning man ska göra saker”, säger Torbjörn Åkerstedt, professor till Dagens Nyheter.